Láska prochází žaludkem
Muži mají v určitých aspektech jednodušší život. Je-li muž dobře najeden, je s ním hned kloudnější řeč. Nevnímejte však dobré jídlo jako možnost manipulace. Ženina motivace být dobrou kuchařkou by měla plynout z lásky a úcty, kterou ke svému muži chová. Nezištné naplnění jeho potřeb následně vede k naplnění těch vašich.
K věci. Jak se stát dobrou kuchařkou? Nejdříve se připravte na to, že pokud je váš manžel rozmazlený maminčinou kuchyní a každý váš kulinářský pokus porovnává s kuchařským uměním své matky, těžko říct, jestli máte jako kuchařka šanci. Buď kopírujte styl tchyně, nebo vyhlaste stávku. Hodně štěstí.
Pro ty ostatní, jejichž muži jsou rádi, že dostanou najíst a nelpí na tom, co přesně, platí následující zásady.
1. Vařte i „chlapská“ jídla
Pohanka, cizrna, těstovinový salát a špenátové palačinky sice muži snědí, někdy je i pochválí, ale pokud klasickému chlapovi občas naservírujete steak nebo vepřo knedlo zelo, získáte plusové body.
2. Nebojte se trouby
Sporák je k nezaplacení, ale i trouba má své přednosti. Maso pečené v troubě se trochu liší od toho dušeného na plotně. Najděte nějaký recept a nebojte se se s troubou spřátelit. Když už budete v přátelském vztahu, využijte ji i na příležitostní (klidně i časté) pečení. Nikdo netvrdí, že musíte kouzlit dezerty jako z reality show, obyčejný perník ke kávě rodince okamžitě zlepší náladu, navíc ušetříte za předražené sladké pečivo.
3. Oslovte tchyni
Nebuďte pyšná a nesnažte se distancovat od všeho, co vaše tchýně uvaří. Jistě se manžel, pravděpodobně omylem, zmínil o nějakém jídle nebo dezertu, které mu od maminky chutnalo. No proč ho nepřekvapit a nepřipravit mu oblíbenou lahůdku? Mimochodem přebrání receptů od tchyně láme ledy, věřte tomu.
4. Čas od času teplá večeře
Možná, že vaše večeře vypadají jako většina českých večeří – chleba s něčím. Šestkrát do týdne, proč ne, ale teplá večeře jednou za týden vás nezabije a vděčnost se na vás povalí ze všech stran. Nemusíte se hned děsit a přemýšlet nad nadívanými holoubátky, postačí bramborový guláš, bramboráky, lívance nebo domácí pizza.
5. Nové + osvědčené
Výborně umíte uvařit 10 jídel, tak proč se pokoušet o další? Protože změna je život. Bude-li novinka chutnat, zařadíte ji do arzenálu chutných receptů, nebude-li, znovu ji vařit nemusíte. Zároveň nezapomínejte vařit jídla, o kterých víte, že jsou vašimi členy rodiny oblíbená.
A nevěřte tomu, že když začnete dobře vařit, klesnete v očích manžela na hospodyni, naopak, kuchařské umění bude vnímat jako další z vašich kvalit.